Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed Środą Popielcową, podczas którego zgodnie z tradycją chrześcijańską, w dniu tym należy się najeść do syta wszelkich smakołyków. Z tego powodu w naszym Warsztacie unoszą się zapachy smażonych pączków i faworków. Ten przepyszny zapach wydobywa się z pracowni gospodarstwa domowego, gdzie terapeutka i podopieczni ugniatają ciasto, smażą i dekorują pączki oraz faworki. Dla chętnych i ciekawskich smakoszy tego niepowtarzalnego smaku dajemy możliwość go odtworzenia, dając przepis z którego powstały te smakowite cuda.
Składniki:
pełna szklanka mielonego twarogu – 300 g
3 średnie jajka
2 szklanki mąki pszennej – 350 g
2 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
2 krople aromatu waniliowego
Przygotowanie:
W średniej misce umieść ser, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier puder oraz aromat waniliowy. Całość dobrze wymieszaj. Sodę dodaj przed samym smażeniem pączków. Wówczas ponownie dobrze wymieszaj ciasto.
Przygotuj grubą, dużą patelnię w wysokim rantem. Wlej olej. Ustaw średnią moc palnika i czekaj, aż ojej będzie wystarczająco nagrzany, by smażyć pączki.
Życzymy smacznego!