Dziś odwiedziliśmy pracownię gospodarstwa domowego, za którą odpowiedzialna jest terapeutka Monika Zimna. Uśmiechniętą pięcio osobową grupę dziewcząt zastaliśmy podczas produkcji drożdżówek, uczestniczki z pomocą pani Moniki wyrabiały ciasto i farsz. Następnie rozsmarowywały farsz z jabłek i czekolady na cieście drożdżowym. Po dokładnym rozsmarowaniu farszu przystąpiły do zwijania ciasta w rulon, aby pokroić je w grube paski. Tak przygotowane drożdżówki trafiły na blachę, a wraz z nią do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 15-20 min.
Na tej pracowni uczestnicy doskonalą umiejętności z zakresu codziennych czynności domowych takich jak gotowanie, odkurzanie, prasowanie, pranie za pomocą automatu, ścieranie kurzu, mycie okien, itd. Nabywają również wiedzy z zakresu prawidłowego użytkowania sprzętu RTV i AGD. „Pracownia gospodarstwa domowego ma za zadanie przede wszystkim rozwijać samodzielność, zaradność i samoobsługę w życiu codziennym uczestników, a także wpojenie i utrwalanie pozytywnych nawyków żywieniowych oraz zwrócenie szczególnej uwagi na higienę i bezpieczeństwo pracy” – mówi Monika Zimna.
W ciągu dwóch tygodni podopieczni nauczyli się już robić naleśniki, sałatkę owocową, smażyli kotlety mielone, gotowali zupę jarzynową, wyciskali sok z pomarańczy i tarli marchew na surówkę . Do codziennych obowiązków uczestników tej pracowni należy przygotowanie świetlicy do drugiego śniadania, zaparzenie herbaty, nakrycie do stołu, rozstawienie kubków i serwetek, a na koniec uprzątnięcie świetlicy po śniadaniu.
Kończąc nasza wędrówkę po pracowni gospodarstwa domowego żegnamy się z grupą w smakowitych zapachach świeżo wypieczonych drożdżówek.